VESTI RTV FORTUNA

 

Удружење електронских медија Comnet изражава најдубљу забринутост због опасне реторике градоначелника Шапца Небојше Зеленовића и његових отворених позива на насиље и физички обрачун са политичким неистомишљеницима. Позив на рушење легитимно изабране власти сматрамо још  опаснијим кад долази од особе која је већ била у сукобу са законом и која је у првостепеном поступку осуђена за ненаменско трошење чак пет милиона евра из буџета општине Шабац. Као удружење се од оснивања залажемо, између осталог, и за културу говора и толеранције у медијима и зато одлучно устајемо против Зеленовићевог говора мржње који је отворено презентовао у интервјуу телевизији Н1. У најбољој намери и општем интересу грађана, апелујемо на градоначелника Шапца, али и његове политичке саборце из Савеза за Србију да престану са говором мржње, бруталним и често не само вербалним нападима на политичке неистомишљенике, а посебно на жене, које су више пута биле мета најгнуснијих, мизогиних увреда.   

 

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

ПРОУНС: Председнику се не потура телефон у лице. Подићи лествицу професионализма

 

 

            Професионално удружење новинара Србије ( ПРОУНС) најоштрије осуђује, у најмању руку, навалентно понашање новинара телевизије Н1 према председнику Србије Александру Вучићу.

            Недопустиво је да у времену када се од свих актера политичке сцене тражи и очекује да буду коректни и спремни на професионалну сарадњу са медијима, ми који радимо у медијима, својим понашањем показујемо на делу висок степен неваспитаности и непоштовања.

            Новинар има право да постави питање и инсистира на одговору али у сваком тренутку треба да се понаша цивилизовано, васпитано и професионално.

            Професионални однос је нешто на чему сви треба да инсистирамо, јер само тако можемо да подигнемо лествицу критеријума у новинарству и односу других према нама.

 

 

 

Врање, 17.11.2019. године                                                            председник ПРОУНС-а

 

                                                                                                                  Зоран Величковић                                                  

Поводом начина на који је новинар телевизије Н1 инсистирао на одговору током конференције за новинаре председника Србије Александра Вучића, удружење електронских медија COMNET апелује на све колеге и позива новинарска удружења да још једном подсете све запослене у медијима на основна правила понашања и стандарде професије. Ако од политичара очекујемо да поштују нас, онда и ми морамо исказати поштовање и на пристојан начин захтевати одговор. Сматрамо недопустивим гурање телефона у лице председнику државе и истичемо да је овакав пример понашања новинара према високом државном званичнику, а поготово председнику државе незабележен у досадашњој медијској пракси.